8 Nisan 2010 Perşembe

CLOUD COMPUTING (BULUT HESAPLAMA)


           Cloud Computing son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kavram.Bilgi teknolojileri kaynak ve kabiliyetlerinin  internet aracığıyla  kullanılabilmesi demek.Peki nedir bunlar:Veri saklama,bilgi işleme,uygulama geliştirme,çeşitli uygulamalar,iletişim,birlikte çalışılabilirlik…Cloud Computing sayesinde bu gibi ihtiyaçlarımızı bilgisayarımızın donanım ve sistem özelliklerinden bağımsız olarak servis sağlayıcılardan sağlabiliyoruz. Cloud Computing yenı bir yaklaşım,şimdiye kadar bu ihtiyaclara cevap vermek adına pek çok teknoloji kullanıldı ve hala kullanılmakta.Örneğin Hosting Servisleri,Utility ve Grid Computing,ASP(Application Service Providers).Bunlar belli oranda ihtiyaçları karşıladılar.Ancak ağ erişiminin hızlanması,ucuzlaması ve yaygınlaşması,sanallaştırma teknolojilerinin gelişimi gibi faktörler Cloud Computing in ortaya çıkmasını sağladı.Bu yeni yaklaşım tarzıyla servis sağlayıcılar sanalaştırmadan faydalanarak daha esnek bir yapıya sahip oldular.Kullanıcıya  kullandığı kadar ücret ödeme kolaylığı sağlandı.Böylece kullanıcı istediği kadar kaynak kullanıp kullandığı kadar ödeme yapma şansına sahip oldu.Servis sağlayıcıların sağladıkları servis modelleri şunlardır:

Servis olarak yazılım (Software as a Service, Saas):Servis sağlayıcı uygulama tasarlar.Bu uygulamalar çok çeşitli olabilir.Örneğin Google tarafından sunulan e-posta,doküman paylaşımı,ofis yazılımları. gibi…

Platform olarak servis(Platform as a Service,Paas):Servis sağlayıcı platform tasarlar ve kullanıcı bu platform üzerinde uygulamasını geliştirir.Bu tip servise örnek olarak Google Apps Engine,Salesforce.com verilebilir.

Servis olarak altyapı(Infrastructure as a service,Iass): Servis sağlayıcı işlemci gücü,ağ kaynakları,veri saklama gibi servisler sunar.Örnek olarak Amazon,Sun Microsystems verilebilir.

Servislere birkaç örnek vermemiz gerekirse:
   
Google Docs: Google un sunduğu bu servis ile kullanıcılar pek çok türdeki dosyaları (DOC,XLS,ODT,ODS,RTF,CSV,PPT vb.) ,bilgisayarlarına herhangi bir program kurmadan ,web üzerinde oluşturabiliyor,saklayabiliyor ve istediğinde başka kullanıcılarla paylaşabiliyor.


Windows Azure: Microsoft un sunmuş olduğu web tabanlı bir işletim sistemidir.Windovs Live,Office Online,Exchange Online,Sharepoint Online,MS Dynamic CRM Online gibi hizmetler sunar.Bu servis ile kullanıcılar Windows Azure için uygulama geliştirebilir ve diğer kullanıcılarla paylaşabilir.





Sun Open Cloud: Sun Microsystems in sunduğu açık kaynak kodlu bir platformdur.Java,MySQL,OpenSolaris ve Açık Depolama gibi hizmetler sunar.



Cloud Computing in faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

            - Kaynaklara internet olan heryerden erişilebilirlik
            - Gelişmiş donanım ihtiyacının ortadan kalkması
- Yatırım ihtiyacı ortadan kalktığı için maliyetlerin düşmesi
            - Esneklik
            - Deney yapabilme
            - İş sürekliliğinin artması
            - Birlikte Çalışılabilirlik
           
Yeni bir yaklaşım olması sebebiyle henüz çözülememiş birtakım sorunları da var tabi ki:

            - Güvenlik eksikliği ; Servis sağlayıcıda bulunan verilerinize erişilme  ya da verilerinizin kaybolma riski.

            - Servis sağlayıcılar arasında taşınabilirliğin henüz sağlanmamış olması.Bu da bir servis sağlayıcıyı kullanan kullanıcının sağlayıcının faaliyetlerini durdurması halinde büyük bir sorunla karşı karşıya kalması demektir.

            - Kullanıcı bir servis sağlayıcıdan memnun kalmadığı takdirde verilerini başka bir servis sağlayıcıya taşıyamadığı için o sağlayıcıya bağımlı kalmış oluyor.Bu ve maliyet gibi sorunların çözülmesi ve sistemin herkesin kullanımına açık bir kaynak olarak tanımlanması amacıyla IBM,Cisco,Adobe  nin de aralarında bulunduğu bir çok kuruluş bir araya gelerek Open Cloud Manifestosunu imzaladılar. Ancak Microsoft,Google,Amazon gibi devler bu manifestoyu imzalamayı reddettiler. Ayrıca standartlaştırma adına OpenGrid Platform çatısı altında Open Cloud Computing Interface (OCCI) çalışma grubu ortak bir API oluşturulmasına çalışıyor.

            - Kanuni belirsizlik;Servis düzeyi anlaşmaları yetersiz.Buna birde ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemelerin getirdiği kısıtlar ekleniyor.Bu nedenle uluslar arası yasal bir standartlaştırmaya gidilmesi gerekiyor.


 
Copyright © AYCAN GÖKDEMİR | Theme by BloggerThemes & frostpress | Sponsored by BB Blogging